Dit heerlijke klassieke gerecht komt uit de plaats Amatrice, dat in de bergen ten noorden van de provincie Lazio ligt. De spaghetti of bucatini all’Amatriciana is één van de klassieke pastagerechten die je overal op de menukaart ziet staan in (de buurt van) Rome. Een heerlijke saus op basis van tomaten, spek, een pepertje en pecorino.
We begeleiden je stap voor stap om de perfecte Pasta alla Amatriciana te maken.
Ingrediënten (voor 5 personen):
- 500 gram van ambachtelijke droge pasta (Bucatini of Spaghetti)
- 125 gram van Guanciale de Ariccia
- 100 gram van Pecorino Romano DOP
- 400 gram San Marzano tomaat
- 50 ml droge witte wijn
- Zout, zwarte peper en peperoncino
Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Snijd de guanciale in kleine stukjes en doe ze in de pan zonder iets anders toe te voegen. Roer de guanciale af en toe met een houten lepel tot hij al zijn vet heeft verwijderd en goudbruin en knapperig wordt. Voeg de witte wijn toe op hoog vuur om de alcohol te verdampen.
Haal de pan van het vuur en zet de guanciale opzij, laat het vet in de pan staan. Voeg nu de tomaten toe aan de pan en kook ze 20 minuten in het vet van de guanciale op middelhoog vuur. De tomaten kunnen direct met een vork worden gebroken of, als je liever een saus zonder stukjes hebt, fijngemalen worden met de mixer. Voeg naar smaak zout en zwarte peper toe. Voeg als de saus klaar is de guanciale weer toe en zet het vuur uit. Bereid in een kom de fijngesneden pepperoncino, naar smaak. Kook de pasta (volgens ons recept “het koken van pasta“). Als de pasta klaar is, giet je deze af en doe je deze in de kom met de pepperoncino en meng je het zodat het aan de pasta blijft plakken. Voeg als laatste de saus toe, meng goed en je pasta “Alla Amatriciana” is klaar.
DIT IS DE PERFECTE ALLA AMATRICIANA PASTA!