Laten we beginnen met de letterlijke vertaling van Pasta alla Puttanesca, schrik niet, dit is namelijk: ‘Pasta op de wijze van de hoer’. Dat klinkt op z’n minst fascinerend toch? Er zijn allemaal theorieën over de herkomst van de naam, de officiële verklaring is Anno 2020 bij ons nog niet bekend.
Deze heerlijke pasta komt zowel uit Campanië en Lazio. Van de Pasta alla Puttanesca zijn dus twee varianten. De variant uit Campanië (waar Napels de hoofdstad van is) zonder ansjovis en met oregano, en je hebt de variant uit Lazio waarin ansjovis en peterselie zitten (in plaats van oregano). Het gerecht wat wij in dit recept gaan maken is de versio uit Lazio met ansjovis en peterselie. Wil je vegetarisch eten? Maak dan de versie uit Campanië en vervang ansjovis en peterselie door oregano.
We begeleiden je stap voor stap om de perfecte Pasta alla Puttanesca te maken.
Ingrediënten voor 4 tot 5 personen:
- 500 gram pasta
- 1 pot Tomaten Passata van Petti
- 150 gram zwarte olijven
- 75 gram van kappertjes met zout
- 150 gram ansjovis
- 2 teentjes knoflook
- Zout, olie, peperkorrels
Verhit de olie (overvloedig) met de twee teentjes knoflook in een koekenpan, haal ze uit de pan als ze goudbruin zijn en voeg de ansjovis toe en roer met een vork tot ze zijn opgelost. Voer deze handeling uit bij gemiddelde temperatuur. Zodra de ansjovis zijn opgelost, voeg je de zwarte olijven en kappertjes toe (voordat je de kappertjes erin doet, moeten ze onder water worden gewassen om de neus te verwijderen). Fruit alles kort en voeg de San Marzano-tomaat toe.
Als je van rustieke zeesaus houdt, breek dan de tomaten met een vork, als je het fijner wilt, doe de tomaten dan van tevoren in de blender. Laat de saus 15-20 minuten koken, voeg zout en peper naar wens toe.
Kook de pasta gaar (volgens ons recept “het koken van pasta“), voeg de pasta daarna toe in de pan met de saus en serveer het gerecht met peterselie. Dit recept bevat geen geraspte kaas.
DIT IS DE PERFECTE ALLA PUTTANESCA PASTA!