Beschrijving
Lardo di Colonnata is één van de meest unieke vleeswaren die tegenwoordig in Italië wordt geproduceerd. Lardo was de maaltijd van de arme mijnwerkers van marmer in de Apuaanse Alpen, ze aten het in zeer dunne plakjes gesneden, met rustiek brood en tomaat. Deze maaltijd werd bereid in de vroege ochtend en was bedoeld om de hele dag de steengroevearbeiders te ondersteunen. Lardo is het typische product van Colonnata, een klein dorpje gelegen aan een uitloper van de marmergroeven rond Carrara. Het gebruik van gerijpt Lardo in witte Carrara-marmeren bekkens dateert uit de 11e eeuw. Het recept is doorgegeven van generatie op generatie en angstvallig bewaakt door elke fabrikant.
Onze Lardo di Colonnata wordt altijd en alleen met de hand gemaakt, zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen Voor het bereiden gebruiken we alleen Lardo van zware Italiaanse varkens waarvan het rijpe vlees ook zal worden gebruikt voor Prosciutto di Parma DOP. Altijd meer dan 5 cm hoog, vierkant en bijgesneden, wordt de Lardo in Colonnata-marmeren bekkens geplaatst en vervolgens bedekt met grof zeezout, zwarte peper, verschillende kruiden, Italiaanse knoflook en lokale rozemarijn. Het rijpt in Colonnata in natuurlijke omgevingen tot 8 maanden. Bij het snijden komen er kruidige en zoete aroma’s vrij; het heeft een zachte en compacte textuur, diepe zoetheid, kruidachtige reflecties.