Beschrijving
Storico Ribelle 3 jaar – Gerijpte bergkaas uit de Alpen
Ambacht en karakter uit de Italiaanse Alpen
Storico Ribelle 3 jaar is een unieke bergkaas die drie jaar lang rijpt in natuurlijke kelders in Val Gerola, Lombardije. Gemaakt volgens eeuwenoude traditie, zonder enige industriële ingreep, is deze kaas een toonbeeld van ambacht, geduld en terroir. De melk wordt direct na het melken verwerkt, hoog in de Alpen, tijdens de zomermaanden waarin herders met hun koeien naar de bergweiden trekken.
De oorsprong van de rebel
De naam “Storico Ribelle” betekent letterlijk “rebelse geschiedenis” en verwijst naar de keuze van twaalf kaasmakers om zich af te zetten tegen de moderne DOP-regels voor Bitto. Zij weigerden het gebruik van kunstmest, krachtvoer of chemische starters. Zo ontstond een kaas die trouw bleef aan het oorspronkelijke recept: puur, seizoensgebonden en met respect voor biodiversiteit.
Rijk en intens van smaak
De drie jaar rijping geeft deze kaas een robuust en uitgesproken karakter. De smaak is intens: nootachtig, kruidig, floraal en licht zilt. De structuur is stevig en brokkelig met rijpingskristallen – een teken van langdurige, natuurlijke rijping. Storico Ribelle 3 jaar laat zich uitstekend combineren met een krachtige rode wijn of een glas oude Barolo. Ook heerlijk met gedroogde vijgen, walnoten of kastanjehoning.
Zeldzaam en met de hand gemaakt
Slechts een beperkt aantal wielen per jaar wordt drie jaar lang gerijpt. Dat maakt deze kaas uiterst exclusief. Elke wiel vertelt zijn eigen verhaal: gevormd door de berg, de seizoenen en de toewijding van de kaasmakers.
Deze Kaas is exclusief verkrijgbaar bij Casabase in Nederland.
Let op: Storico Ribelle 3 jaar is beperkt verkrijgbaar en vaak snel uitverkocht. Bestel op tijd om deze bijzondere kaas te bemachtigen.
Herkomst: Val Gerola, Valtellina, Italië
Melk: Rauwe koeienmelk (eventueel met geitenmelk)
Rijping: 36 maanden
Smaak: Intens, floraal, notig, ziltig, brokkelig met kristallen
Beschikbaarheid: Zeer beperkt