Beschrijving
Een buitengewone expressie van Nebbiolo via appassimento en amfora. ‘Runco de Onego’ is krachtig en intens, zonder zijn precisie en balans te verliezen.
Wijngaard
De druiven worden geselecteerd uit de oudste terrassen van het domein en na de oogst 3 à 4 maanden gedroogd op houten rekken in goed geventileerde ruimtes. Door dit ‘passito’-proces verliezen ze vocht en winnen ze aan concentratie.
Vinificatie
Na de droging ondergaan de druiven een langzame, natuurlijke fermentatie. De wijn rijpt vervolgens 18 maanden in terracotta amforen – een zeldzame keuze in deze regio – waardoor hij zachtheid en balans ontwikkelt, zonder houtinvloed.
Proefnotities
Runco de Onego toont aroma’s van vijgen, pruimen, donkere chocolade, specerijen en een hint van leer. In de mond vol en weelderig, maar met nerveuze zuren die zorgen voor balans en een verfijnde finale.
Foodpairing
Een topwijn bij lamsbout, gestoofde wildzwijnragù of een oude blauwschimmelkaas. Ook ideaal bij pure chocolade en gedroogd fruit.